divendres, 2 d’abril del 2010

La llei d'economia sostenible

Aquests dies està el pais esvalotat perquè el govern ha decidit treure una llei anomenada Llei d'Economia Sostenible, on un dels punts més crítics i criticats és el pagament a 30 dies per a les administracions públiques i de 60 dies per a les empreses.
El nostre govern ja ha decidit que no podrà ser a 30 dies i que si els proveïdors de la Generalitat cobren a 60 dies ja estarà molt bé.

En aquest pais encara estem cobrant amb un periòde típic de 60-90-120 dies o inclús 180 dies en alguns casos. El pitjor es treballar amb l'administració. No es té cap mirament, et diuen que et pagaran, però no saps mai quan.

A les empreses grans es pateix en certa mesura aquest comportament, però les petites i mitjanes empreses, autònoms, emprenedors i professionals pateixen fins a l'agonia per a poder sobreviure amb aquests problemes de liquiditat. Treballes a 90 dies però has de menjar i pagar impostos cada dia. La conseqüència de tot això és la perdua de teixit empresarial i el tancament de moltes empreses que no poden fer front als pagaments que han de fer i amb aquest panorama els nous emprenedors tenen por a donar el salt.

Ja és difícil empendre en aquest pais i ho demostra el fet que mundialment els nostres índexos sempre són els últims de la cua (excepte en pirateria). Un emprenedor ha de lluitar molt més que a altres països per a arribar al mateix lloc.

Revisant certes dades que no m'eren completament confirmades, vaig estar cercant a internet una directiva europea que havia un cop escoltat creada pel Parlament Europeu.

A aquesta directiva s'anomenen uns estudis que es van realitzar i determinen que molts països europeus no respecten terminis adequats per a reduïr la morositat i creen un problema de sobrefons que potser més tard podrà esdevenir un gran problema.
Aquesta directiva data de l'any 2000 i certament l'han clavat, el problema s'agrandit.

La "Directiva 200/35/CEdel Parlamento Europeo y del Consejo de 29 de junio de 2000 por la que se establecen medidas de lucha contra la morosidad en las operaciones comerciales" dicta un termini de 30 dies per a satisfer el pagament de les factures rebudes en tots els casos (Resum de la Directiva 200/25/CE)

Alemanya fa un temps i França fa poc que han posat les cartes sobre la taula i ja han fet la feina que se'ls demanava. Espanya ho fa més tard, però no compleix la directiva sencera i de Catalunya ja ni en parlem.
Sempre arribem tard i malament a tot arreu. No prevenim, nosaltres intentem curar, però a un mort ja no val la pena.

Moltes són les preguntes que ens podem fer, però la primera és bàsica i a aquesta li segueixen moltes altres:

Per a que serveixen les institucions europees si les directrius i altres lleis europees que ells legislen, els estats membres no les compleixen?

Ara cal fer el correcte, però si ens han de posar pals a les rodes jo em baixo i vaig caminant.

c.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada